This Lovely Life – livet som tvåbarnsmamma

Plockmat till bebis: Potatisplättar med lax, dill och gräslök

Här kommer ett recept på plockmat för bebisar. Greppvänliga plättar med mycket smak från osten och örterna! Mums! Receptet är från Den goda barnmaten som för övrigt är en mycket bra sida för att hitta idéer och inspiration till att laga egen barnmat som både är gott och nyttigt. Där rekommenderas receptet för bebisar från 8månaders åldern.

Jag bytte ut kokosmjöl mot vanligt vetemjöl och det funkade alldeles utmärkt. Sedan tog jag några varv med stavmixern för att få något slätare konsistens. Gräslök glömde jag tyvärr att köpa. Sedan gjorde jag plättarna lite mindre så det blev 10st plättar. Osten tog över smaken så nästa gång kommer jag välja en ost med mer neutral smak som hushållsost eller herrgårdsost.

POTATISPLÄTTAR MED LAX OCH ÖRTER (ca 6 st plättar)

4 dl hemgjort potatismos (kokt potatis mosat med ca 1/2-1 deciliter ko- alt. havremjölk och ett par matskedar osaltat smör)
1 ekologiskt ägg
1/2 dl riven smakrik ost, t ex prästost
1-2 msk ekologiskt kokosmjöl
ca 125 g MSC-märkt laxfilé
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
nymalen vitpeppar

Så här gör du:

1. Börja med laxen: Skär den i kuber och sjud ett par minuter tills den är precis genomkokt. Ta upp och låt svalna något, finfördela sedan med en gaffel.

2. Vispa upp ägget lätt med en gaffel och rör ner riven ost, örter och vitpeppar. Blanda ner potatismoset och mjöl – börja med den mindre mängden. Låt smeten vila någon minut och kontrollera konsistensen – du ska kunna forma bollar med händerna. Är det för löst, tillsätt mer mjöl.

3. Hetta upp en stekpanna med osaltat smör och stek sedan plättarna ett par minuter på varje sida tills de fått lite färg. Servera med bebisens favoritgrönsaker! KLART!

 

Laxplättar

IMG_7863

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats