Som förrätt, som tilltugg/mingelmat eller varför inte som huvudrätt. Gott är det i alla fall! Extra gott tillsammans med löjrom, en klick crème fraîche, hackad rödlök och gräslök. Vårligt!
VÄSTERBOTTENPAJ
Pajskal
125 g smör
3 dl Vetemjöl
1 msk vatten (kallt)
Fyllning
225 g Västerbottensost (riven)
3 st Ägg
1/2 dl Vispgrädde
1/2 dl mjölk (3 %)
salt och peppar
Garnering
1 dl crème fraîche, 80 g Löjrom (eller annan röd rom / kaviar), hackad rödlök och/eller gräslök, nymald svartpeppar
Gör så här:
- Arbeta hastigt ihop mjöl och kylskåpskallt smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en grynig deg. (Det går även bra att göra degen i matberedare). Tryck ihop smulorna och tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter eller i mindre portionsformar. Ställ kallt i 15 minuter.
- Värm under tiden ugnen till 225°C. Nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter, mitt i ugnen. Riv osten grovt. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg. Salta och peppra, blanda i osten. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare 20 minuter tills ytan har fått lite färg. Låt svalna.
- Garnera! Klart!
Receptet kommer från Recept.com. Älskar min uppläggningsfat/serveringsbräda av marmor! 🙂