Brrrr ruggig dag idag och Julia fick 39graders feber inatt… så idag håller vi oss inomhus för lite bakning.
Svartvinbärstryffelpaj – chokladpajdeg och tryffelkräm. Otroligt mättande! Tryffelkrämen är riktigt god och skulle passa perfekt som fyllning i chokladtryfflar. Receptet är hämtat från Två systrars söta (Lisa Eisenman och Monica Eisenman) som är min favoritbakbok :-).
Här kommer receptet:
Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten
Tryffelkräm
1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad (till exempel Marabou)
75 g rumsvarmt smör
eventuellt vinbär och vinbärsblad att dekorera med
Börja med att göra pajdegen i matberedare. Kör först mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fast deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, och tryck ut degen. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå kallt ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i cirka 10 minuter.
Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och fyll pajskalet. Låt svalna och sedan svalna i kylskåpet några timmar.
Dekorera gärna med vinbär och vinbärsblad inför servering.
(Tyvärr glömde jag spara några vinbär till dekoration så det fick bli några blåbär istället 😉 )
Svartvinbärstryffelpaj
Receptboken Två systrars söta
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också,
klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna,
klicka här!