Denna variant av pad thai av Jamie Oliver hittade jag i en mattidning. Blir inte skrämd av den långa listan på ingredienser eller de många momenten. Jag lovar receptet är enkelt och resultatet är värt det! Barnvänligt dessutom! (Vi skippade jordnötterna och böngroddarna). Barnen tyckte det var jättegott! De slurpade i sig i ett nafs :-).
SUPERENKEL PAD THAI (4portioner)
2 stjälkar citrongräs
200gr risnudlar
150gr frysta ärtor
100gr sockerärtor eller sugar snaps
200gr råa skalade king prawns (från certifierat hållbart fiske)
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili
1 knippa vårlök/salladslök
1/2 kruka koriander
2st ägg från frigående höns
2msk sojasås
3msk osaltade jordnötter
olivolja
100gr böngroddar (finns att köpa i konservburk)
2msk sweet chili sauce
1 lime
Gör så här:
1. Banka citrongräset och lägg ner det i en medelstor gryta. Fyll den till hälften med vatten, koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i ca 10minuter för att få ut smakerna.
2. Stäng av värmen, tillsätt nudlarna, ärtorna och sockerärtorna och låt det stå i 3-4minuter eller tills nudlarna är mjuka. Häll av, skölj under kallt vatten och ställ åt sidan och ta bort citrongräset.
3. Skär med en kniv längs ryggen på räkorna och dra ut strängen (såvida du inte köpt färdigskalade räkor).
4. Skala vitlöken och skiva den fint tillsammans med chilin (ta bort fröna om du vill ha en mildare smak). Putsa och skiva vårlöken fint, plocka sedan av korianderbladen och finhacka stjälkarna.
5. Rosta jordnötterna i en torr släpp-lättbelagt stekpanna över medelvärme tills de är gyllene och häll dem sedan i en liten skål.
6. Sätt tillbaka pannan på hög värme och tillsätt en msk olja. När pannan är varm, lägg i vitlöken, chilin och korianderstjälkarna och tillaga i en minut. Rör om hela tiden. Sedan lägger du i räkorna och tillagar i ytterligare en minut eller tills de är genomstekta.
7. Tillsätt de avrunna nudlarna och grönsakerna i pannan med böngroddarna och vårlöken och skaka sedan pannan för att blanda alltsammans.
8. Vispa äggen i en skål, flytta över allt i stekpannan till ena sidan och häll i ägget. Rör hela tiden i en minut eller tills det är färdigt och sedan skakar du stekpannan för att blanda allt. tillsätt jordnötterna, soja och sweet chili sauce och skaka tills allt är täckt.
9. Smaka av och krydda med mer soja om det behövs, lägg sedan upp i två skålar, strö över korianderbladen och servera med klyftor av lime för att pressa över rätten. KLART!