Tredje advent firade vi med min vän Anna som kom förbi igår. Jag och Julia slängde ihop en pepparkaksrulltårta med lingonfyllning. Själva sockerkakan blev riktigt bra och jättegod men jag tyckte fyllningen bestående av färskost och lingonsylt var för ‘ostig’. Ska nog prova grädde och sockrade röda vinbär/lingon nästa gång istället. Missade att köpa lingon att servera som tillbehör/dekoration. Originalreceptet hittar ni nedan – tips till söndagens adventsfika!
Årets första julklapp är öppnad- yeeeyyy!!! Alltid kul att få och öppna julklappar :-). Man känner sig som ett litet barn. För Julias del var det den tredje julklapp hittills…bortskämda unge 😉 Tack Anna för alla fina julklappar!
PEPPARKAKSRULLTÅRTA
ca 16bitar
Färskostkräm
200 g naturell färskost
1 dl lingonsylt
Rulltårta
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
2 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk malen kryddnejlika
3 ägg
2 dl strösocker
1/2 dl mjölk
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 250°C.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm (16 bitar).
- Färskostkräm: Blanda ihop färskost och lingonsylt till en jämn kräm och låt stå i kylskåp.
- Rulltårta: Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölken i äggsmeten och vänd ner mjölblandningen och rör till en slät smet.
- Häll smeten i långpannan och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
- Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper på ett galler. Dra bort papperet som kakan gräddats på. Låt kakan svalna lite.
- Bred krämen på kakan och rulla snabbt ihop med skarven neråt. Rulla in kakan i papperet och låt svalna.