This Lovely Life – livet som tvåbarnsmamma

Godaste kyckling!

Båda mina barn älskar min kycklingrätt! Då äter de som hästar hahaha :-). Mamma och pappa också ;-). Den är superenkel att göra! Kycklingen blir mört, saftigt och gott! Marinaden och vitlöks- och persiljesmöret gör detta lät till den godaste kycklingrätten! Hemligheten är att marinera i förväg, helst låta det stå över natten. Du kan använda kycklingfilé (spett/hel), kycklinglår eller kycklingben. Nu under sommaren grillar vi kycklingen annars ugnssteker vi den.

UGNSSTEKT/GRILLAD KYCKLING MED ROTSAKER OCH VITLÖKS- OCH PERSILJESMÖR

700gr-1000gr kycklingfilé/kycklinglår/kycklingben

MARINAD:
1/2 dl olivolja (rapsolja går också bra)
1/2 japansk soja
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk honung
1 dl färsk hackad oregano eller timjan
salt & svartpeppar

TILLBEHÖR POTATIS & MORÖTTER:
800gr- 1000gr potatis
5 morötter
olivolja
salt & svartpeppar
lite färsk örtkrydda

TILLBEHÖR VITLÖKS- OCH PERSILJESMÖR:
50gr smör
1-2 pressade vitlöksklyftor
lite hackad persilja
ev lite rivet citronskal
nypa flingsalt

Så här gör du:
1. Kyckling: Häll alla ingredienser till marinaden i en stor bunke. Blanda runt med en sked. Lägg i kycklingen. Var inte rädd för att bli kladdig. I med båda händerna och massera in marinaden i kycklingen även under skinnet på exempelvis kycklingbenen. Låt stå täckt några timmar eller över natten i kylen.

2. Tillbehör: Värm ugnen till 225grader. Skala morötter och ev potatis. Skär morötterna i stavar och potatisen i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra och ringla lite olja över. Strö över hackad örtkrydda eller lägg på i efterhand om ni har kräsna barn ;-). Blanda runt med två skedar. Baka mitt i ugnen ca 40minuter. Rör om efter halva tiden.

3. Kyckling: Om du ska grilla – lägg över kycklingen på ett fat. När grillen är redo lägg kycklingen där det är varmast. Efter några minuter när ytan fått färg och blivit lite knaprig vänd. Flytta efter några minuter över till svalare plats på grillen där den får tillagas färdigt. Om du ska ugnssteka: lägg på en plåt med bakplåtspapper/ugnsform. Kör in i ugnen samtidigt som potatisen och morötterna. Lägg kycklingsplåten över och rotfruktsplåten under. Beroende på kycklingdel som används går det olika fort i ugnen. Kycklingben ca 25-30min medan tjocka kycklingfilé ca 40min. Det gäller att kolla!

4. Medan kycklingen och potatisen tillagas – gör vitlöks- och persiljesmöret.

KLART! 

Nedan bilder: grillade kycklingben. Några grillade sparrisar fick hänga med 🙂

Grillad kyckling

Ugnsstekt kyckling

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats