I helgen lagade vi Flygande Jakob för första gången. Vi lagade även till Alexander som vi sedan mixade till purékonsistens. Det blev en riktig bebishit! 😉 Mums mums! Mycket bättre och godare än Makaronigryta som jag gjorde häromdan, enligt Alexander ;-).
Alltså undrar om den som kom på rätten slängde ihop den av en slump dvs av vad som fanns i kylskåpet. Rätten är i alla fall barnvänlig och nog gick det hem även hos Julia. Både Julia och hennes kompis ratade dock de varma mosiga bananskivorna. Jag som trodde att det var det som barnen skulle gilla mest :-).
Angående grundreceptet: Ett tips är att välja lårfilé som är mörare än bröstfilé. Vill du göra riktigt snabb Flygande Jakob kan du använda Färdiggrillad kyckling istället. Istället för chilisås kan man hälla i ketchup. Själva grundreceptet kommer från www.recepten.se .
Angående Baby Flygande Jakob: uteslut bacon, chilisås och jordnötter. I övrigt följ receptet. Har inga direkta mängder, beror ju på hur mycket du vill göra men för att fylla en liten glasburk: 1st kycklinglårfilé + 3skivor banan + grädde som täcker kycklingen + ca 1/2dl kokt ris. Måtten är som sagt uppskattade i efterhand.
FLYGANDE JAKOB
6portioner
Tid: 45min, varav 15min i ugn
Så här gör du:
1. Sätt igång riskoket. Sätt ugnen på 225grader
2. Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan. Stek därefter baconbitarna.
3. Bebis: Lägg över kycklingbitarna i en liten ugnsform. Övriga: Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform.
4. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna. (Baconet är uteslutet ur bebisens)
5. Bebis: Häll lite grädde över. Övriga: Blanda grädden med chilisås. Häll över.
6. Övriga: Strö över jordnötter.
7. Gratinera mitt i ugnen i 15minuter.
8. Bebis: Mixa ihop med kokt ris i en bunke. Övriga: Servera med kokt ris och sallad.
KLART!