Beer can chicken – bästa grillmaten!
Jag vet, sommaren är till ända men det betyder inte att grillsäsongen är slut. Här kommer mitt absoluta favoritmat på grillen: Beer can chicken! Efter ca 1-1,5h på grillen får du en kyckling med underbart krispigt skinn, ett kött så mört så det bara faller isär och gudomlig god smak och doft…så himla GOTT! Både stora och små kommer älska det! Prova!
Snälla, ta inte bort skinnet när ni äter. Det är halva grejen med Beer can chicken!
Det finns ju många recept därute men jag har fastnat för denna av Andreas Mathiasson, fd vinnare av Grillmästarna.
BEER CAN CHICKEN
1 kyckling (ca 1-1,5 kg)
1 ölburk, 33cl
Rub (räcker flera ggr)
1 dl paprikapulver
0,5 dl salt
1 dl strösocker
1 msk spiskummin
1 msk svartpeppar
1 msk senapspulver
chilipulver efter smak
Vitlökssmör
250 g smör
1 vitlök (riven)
salt
Gör så här:
- Tänd grillen för indirekt grillning (försök hålla ca 150 grader).
- Blanda smöret. Gör små fickor mellan bröstfilé och skinn och stoppa in vitlökssmör där. Ca 1 msk i varje bröst. Gör samma sak med låren.
- Öppna ölburken och häll av hälften. Öppna sedan hela toppen på burken med en konservöppnare. Blanda ihop rubben och smörj in jämt över hela kycklingen. Montera sedan kycklingen över ölburken och ställ in i grillen. Vänta ca 60-90 minuter. I originalreceptet står 90minuter men för våran del räckte det gott och väl med 60minuter.
Tips! Om ni inte kan ställa kycklingen upprätt för ni har en mindre grill som vi så kan ni ställa kycklingen vågrätt. Ta inte bort toppen på ölburken och häll ut lite mer öl. Sedan är det bara grilla på som vanligt.
Tips! Servera Beer can chicken med t.ex. en frisk tomatsalsa, söta majskolvar.


