Älskar nudelsoppor! Godast är att göra buljongen från grunden. Det är inte alls jobbigt och det blir så mycket godare jämfört med om du tar vatten och färdig buljongtärning. Mycket nyttigare också! När jag och Julia ensamma gör stan brukar vi alltid luncha på Wagamama för deras välsmakande nudelsoppor. Här kommer dock ett hemmarecept som vi gjorde igår. Själva buljongreceptet har jag fått av en väninna. Recept beräknat för 4personer. Som tillbehör kan du servera efter eget tycke eller tillgång hemma, nedan följer några tips.
ASIATISK NUDELSOPPA
10st vitpepparkorn
2st kanelstång
4st stjärnanis
2st morötter (skivad, 2cm)
1st gul lök (klyftad)/ 1/2 purjolök (skivad, 2cm)
2st stjälkar selleri (skivad, 2cm)
3 skivor ingefära
2tsk salt
3msk japansk soja
2 liter vatten
Nudlar: udonnudlar/risnudlar
Protein: stekt eller ugnsstekt kycklingfilé/lax/strimlad fläsk/fiskbollar som finns i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker
Grönsaker: strimlad bambu/paksoi/isbergssallad/hela spenatblad
Svamp: strimlad shiitake/champinjoner
Extra kryddning: strimlad koriander/salladslök/chili
Så här gör du:
Lägg allt i en stor kastrull. När det kokat upp, låt det sjuda i ca 2timmar. Titta till någon gång för att kolla vattenmängden, tillsätt ev lite till. Tillaga proteinet och förberedd övriga tillbehör medan buljongen kokas ihop. Sila bort alla ingredienser och spara buljongen. Lägg tillbaks buljongen i kastrullen. Låt koka upp. Lägg i nudlarna och följ anvisningarna enligt nudelförpackningen. Fiskbollar, grönsaker och svamp kan du låta koka med sista minuten tillsammans med nudlarna. Servera i stora skålar. Toppa med proteinet och extra kryddningen. Klar för servering!
Yummie!