Smörstekt torsk… mmm så gott. Barnen älskar det! Så enkelt! Och inget kladd med någon panering. Köp färsk torsk framför fryst. Färsk fisk slår fryst fisk med hästlängder. Blir inte lika torrt och smakar mycket bättre! Lite vuxnare variant fixar du enkelt vid serveringen med färska räkor, dill och riven pepparrot.
SMÖRSTEKT TORSK MED POTATISMOS OCH ÄRTOR
600-800gr torskrygg/filé
frysta ärtor
8st potatisar
mjölk/grädde till potatismoset
mycket smör
citron
Gör så här
1. Potatismos: Skala potatis. Skär i mindre bitar så blir den klar fortare. Koka i saltat vatten i en kastrull
2. Ärtor: följ anvisningarna enligt förpackningen
3. Torsk: torka torr med hushållspapper. Skär i lagom stora portionsbitar. Hetta upp en stekpanna med stor klick smör i, ca 25-50gram. Stek torsken ca 3minuter per sida. Stek gärna i omgångar. Vänd försiktigt. Utan panering kan fisken lätt falla isär. Salta och peppra. Lägg upp på tallrikarna och häll över det brynta smöret.
4. Mosa potatisen med exempelvis en potatisstöt. Salta och peppra lätt. Blanda runt med en stor klick smör och mjölk/grädde tills du får önskad konsistens.. Till ärtorna brukar jag också blanda runt med lite olja så de inte blir så torra i smaken. Servera ärtorna och potatismoset med torsken och citronklyfta. KLAR!