This Lovely Life – livet som tvåbarnsmamma

Svartvinbärstryffelpaj

Brrrr ruggig dag idag och Julia fick 39graders feber inatt… så idag håller vi oss inomhus för lite bakning.

Svartvinbärstryffelpaj – chokladpajdeg och tryffelkräm. Otroligt mättande! Tryffelkrämen är riktigt god och skulle passa perfekt som fyllning i chokladtryfflar. Receptet är hämtat från Två systrars söta (Lisa Eisenman och Monica Eisenman) som är min favoritbakbok :-).

Här kommer receptet:

Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten

Tryffelkräm
1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad (till exempel Marabou)
75 g rumsvarmt smör

eventuellt vinbär och vinbärsblad att dekorera med

Börja med att göra pajdegen i matberedare. Kör först mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fast deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, och tryck ut degen. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå kallt ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i cirka 10 minuter.

Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och fyll pajskalet. Låt svalna och sedan svalna i kylskåpet några timmar.

Dekorera gärna med vinbär och vinbärsblad inför servering.

(Tyvärr glömde jag spara några vinbär till dekoration så det fick bli några blåbär istället 😉 )

Svartvinbärstryffelpaj

Receptboken Två systrars söta
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats