Vegetarisk mat är ju verkligen supertrendigt nu men har ni tänkt på att det är väldigt få vegetariska gourmetrestauranger? Här finns verkligen ett hål att täppa till på restaurangkartan.
I veckan bjöd jag min vän på middag på restaurang GRO för att fira hennes disputation (som jag tyvärr missade) och för att hon numera kan titulera sig som Dr (hur grymt är inte det?!).
GRO ligger på Sankt Eriksgatan 67 och är en väldigt liten restaurang med väldigt liten meny (två avsmakningsmenyer för 500SEK med fyra rätter vardera) och med en väldigt litet kök. Det sistnämnda var inte större än mitt eget kök hemma och här trollar dem fram rätter där grönsakerna får huvudrollen och proteinet får vara biroll eller inte vara med alls.
Vi valde menyn Vegivor, helvegetarisk då min vän är vegetarian:
Morot, solros & tagetes
Sommarkål, vaxböna & pumpafrö
Broccoli, mandel & mangold
Jordgubbar, gräddfil & kamomill
Något annat som speglar matlagningen på GRO är att de har rena smaker och satsar på säsongens råvaror, när de är som finast. Jag gillade att det var olika texturer: krispigt solrosströssel mot mjälla morötter.
Det fanns både rätter som var intetsägande och rätter som överraskade. T.ex. smakade broccoli-rätten mest… broccoli. Många rätter framkallade sommarkänslor. Bla gurksorbet med fläderblomssky som var en mellanrätt. Uppfriskande! Desserten var ju en ren sommardröm med gräddfilssorbet, kamomillblommor och kardemummasmulor och jordgubbar.
Blir man mätt? Absolut. Sammanfattningsvis: Ja, grönsaker är inte så tråkigt trots alt!
PS. Glöm inte lukta på rätterna? 🙂 DS.