Ris, panerad kyckling och tomatsås… det brukar väl gå hem hos barnen? Vi lagade Piccata Milanese på kyckling. Julia tyckte det var gott. Receptet kommer från Receptfavoriter. Du kan servera ris eller polenta till rätten.
PICCATA MILANESE
500-700gr kycklingfilé/kalvschnitzel/skinkschnitzel/utbankad fläskfilé
OSTPANERING:
1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
4 msk mjöl
4 msk olivolja att steka i
TOMATSÅS TILL PICATA MILANESE:
1 gul lök
1 klyfta vitlök
3 msk olivolja
2 msk vetemjöl
2 burkar eller paket hela skalade tomater
2 dl vatten
1 krm rosmarin
1 tsk paprikapulver
1 msk vinäger
1 tsk socker
Salt och peppar
Så här gör du:
1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter. Pudra över vetemjöl och rör ut det. Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen. Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott). Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
2. Förbered tillbehör: rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
3. Piccatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda. Värm en stekpanna eller två. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
4. Servera Piccatan med tomatsås och ris/polenta. KLART!