Header Image

This Lovely Life - livet som tvåbarnsmamma

Hej och välkommen till mitt nya hem på Vimedbarn.se!

Profile Avatar

Potträning

Publicerad,

Julia är pottränad dagtid sedan ett år tillbaka och nattetid sedan 1,5 månad sedan (precis innan Bebisen kom :-)). Att avvänja sig blöjan har gått väldigt fort för Julia – så skööönnt!! Det tog en månad att bli av med blöjan dagtid och en vecka för nattblöjan. Så här gjorde vi ifall det kan hjälpa nån av er :-):

Just nu på sommaren är bra tid att börja med potträning dels ifall ni vill kan låta springa runt med bar rumpa och dels kan det vara en bra idé att barnet har ledigt från förskolan.

  • Alla barn är olika – Måste säga att alla barn är givetvis olika och olika metoder funkar på olika barn och det tar olika lång tid. Barnet behöver vara fysiskt redo dvs kunna hålla igen.
  • Förberedelser – Julia fick en potta i april men vi bestämde att vänta med potträningen till juli månad dels för att vi kände det var bättre att ta itu med det när vi var lediga från jobb och förskola och vi som föräldrar hade tid och ork. Pottan fick fram tills dess stå framme i ett hörn i badrummet. På så sätt blev det inget nytt främmande föremål när det väl var dags för potträningen. Vi tvingade inte henne att sitta på pottan. Däremot fick hon gärna sitta där när hon följde med in på toaletten. Vi brukade säga: ”Mamma/pappa ska kissa. Om du vill kan du följa med och vänta. Du kan sitta på din fina potta och vänta.” Så första tiden såg hon pottan mer som en stol. Inget tvång utan det var helt och hållet Julias beslut om hon ville bekanta sig med pottan. Några veckor innan vi startade igång potträningen på allvar började vi ”mentalt förbereda” Julia. Dels fick hon följa med och välja vilka trosor som vi skulle köpa. Underkläderna blev ju intressantare och roligare när hon varit med och valt dem. Dels började vi tala om för henne att hon var stor nu och stora barn går på pottan för att kissa och bajsa. Det är bara små bebisar som har blöjor. Vår flicka ville då inte vara en bebis utan en stor flicka!
  • Dagen D – När stora dagen kom tror jag vi gömde undan blöjorna. Istället fick hon välja vilka trosor som hon ville ha på sig. Sedan var det dags för ”mantran” som vi upprepade x antalet gånger varje dag: ”Nu är du stor flicka och kan kissa i pottan. Om du vill kissa ropar på mamma/pappa eller spring snabbt till pottan. Drar ned byxorna och sätt dig, ok?”
  • Kiss- och bajsolyckor – Blev det några kissolyckor? Frågan är snarare vad som inte blev nedkissat i vårt hem. Matstol, sängen, alla hemmets golv, soffan… Vissa dagar var mer hopplösa än andra. Värst var när vi hade två vänner på besök och Julia hade fått i sig lite väl mycket juice. Fem gånger kissade hon på sig och kissade ned sin matsol under deras besök! Man kan lugnt säga att tvättmaskinerna gick varm hemma hos oss då! 😉
  • Uppmuntran & Peppningssnack – Varje gång en olycka hände skällde vi inte ut henne. Försökte inte göra någon stor grej av det. Istället försökte vi peppa henne med att säga: ”Oj vad blött det blev här då/Usch vad äckligt (vid bajsolyckor). Det var inte så skönt eller hur? Hm, vart kissar/bajsar man nånstans? (Då ska Julia svara: I pottan). Ingen fara. Nästa gång får du ropa på mamma eller pappa lite snabbare/springa till pottan lite snabbare, ok?”. I början hann hon aldrig så långt som till pottan men varje gång Julia lyckades kissa och bajsa i pottan blev vi nästan överdrivet glada. Vi sa: ”Vad du kan! Vad duktig är! Ja så gör stora flickor. Inte kissa i trosorna. Man kissar i pottan.” Vi brukade klappa händerna tillsammans. Sedan fick hon både pussar och kramar. På så sätt hade hon positiva associationer till pottbesöket. Ibland när hon satt på pottan och det inte kom någonting försökte vi ändå ge positiv ”feeling”: ”Det gör inget. Nästa gång kanske kisset/bajset kommer. Vi provar igen lite senare, ok?”. Man kan även prova med sång och lek i samband med att barnet sitter på pottan varje gång just för att få det till en rolig stund.
  • Skippa även nattblöjan – Julia fick under potträningen endast ha blöja endast under dagsvilan och under natten. Nu i efterhand skulle vi nog skippa blöjan under alla dygnets timmar. Vi märkte snart att hon var torr när hon sov och skippade ganska snart blöjan åtminstone under dagsvilan. Nattblöjan vågade vi inte ta bort vilket var dumt för hon kunde redan då typ hålla tätt under natten också. Till en början sparade Julia bajsandet tills blöjan var på igen dvs vid sovtillfällena. Det varade inte någon längre period för det var inte direkt skön upplevelse kom hon på ;-).
  • Ha tålamod – Vi var nära att ge upp några gånger när det blev lite väl jobbigt men efter två veckor började det vända och antalet kiss- och bajsolyckor blev färre för varje dag som gick. Efter ytterligare en vecka kunde det gå en hel dag utan några incidenter. Lagom till att hon skulle tillbaka till förskolan efter semestern såg vi det som att hon var pottränad efter att ha varit torr i 4-5dagar i sträck.
  • Potträningen ska vara roligt – Som sagt potträningen gick ganska smidigt och fort för Julia. Hoppas det går lika smidigt med barn nummer 2. Alla barn är olika så tar det i barnets takt. Känner ni att det inte funkar alls. Lägg ned hela projektet och försök igen någon/några månader senare. Låt potträningen bli något roligt. Pressa inte barnet. Tvång skapar bara olust men om allt sker på deras vilja blir det roligare. Julia var verkligen mentalt och fysiskt redo att slänga blöjan för gott när vi började. Som hon säger själv: ”Jag är stor nu. Jag behöver ingen blöja”. =)
  • Vågar du knappt gå ut bland folk under potträningsperioden pga rädslan för en olycka? Här tipsar jag om Resepotta
Babybjörns potta finns i många olika färger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *